Přeskočit na hlavní obsah

Známé osobnosti a koktavost


 

Najdete je mezi vědci, právníky, zpěváky a třeba i herci. Například Bruce Willis, Ed Sheeran a Emily Blunt se potýkají s koktavostí stejně jako vy, nebo někdo, koho možná znáte. Březnové číslo MARIE CLAIRE (2020) přineslo rozhovor právě s herečkou Emily Blunt. Povídal si s ní 11letý chlapec Sammy, který sám trpí koktavostí. Jejich setkání později sepsala jeho matka Anne Fulenwider.

Emily koktá od dětství. V její rodině koktavostí trpí také několik dalších rodinných příslušníků. Nejvýrazněji začala koktat v šesti až sedmi letech. Během školní docházky neměla ráda, když ji učitel vyvolal a nikdy si netroufla na recitaci básní. Hůř se jí mluvilo, když byla středem pozornosti a nerada telefonovala. Problém jí také dělalo představit se.

Nikdy neplánovala být herečkou. Ve škole, když si poprvé zkusila zahrát roli ve hře, zjistila, že dokáže mluvit plynule. Původně hrát nechtěla, ale měl na ni vliv její učitel, který v ni věřil. Ani to ji ale nepřesvědčilo o povolání herečky. Chtěla se učit jazyky, protože při mluvení cizím jazykem nekoktala. Později, když hrála v další hře, si jí všiml agent, díky čemuž se dostala k herectví. Dnes herectví miluje a nedokáže si představit, že by dělala něco jiného. 

Při hraní nemá s koktavostí problém. Jen v situacích, kdy musí velmi rychle mluvit, občas zadrhne. Emily se shodla se Sammym, že mnohdy lidé ani netuší, co to je koktavost nebo si ji špatně vykládají. Není to chyba člověka s koktavostí, neznamená to, že neví odpověď na otázku nebo neumí moc číst.

Emily dostala otázku, jestli stále koktá. Odpověděla, že si myslí, že pokud člověk někdy koktá, koktá už napořád. Až v dospělosti jí došlo, že každého člověka v dospívání něco trápí. Ji trápila koktavost a další lidi můžou trápit různé věci. Zjistila, že ji lidé hodnotili podle toho, jak mluví. Vypořádala se s tím jednoduše – přestala se takovými lidmi obklopovat. Zmínila, že člověk s koktavostí se stává výborným posluchačem a svět vnímá jinak. Sama je hodně empatická a učí i své děti přijímat rozdíly mezi lidmi.

V rozhovoru zazněla i „super schopnost“ jedinců s koktavostí. Vycítí totiž, když se někdo druhý vyhne slovu, u kterého se bojí neplynulosti nebo s řečí nějakým způsobem pracuje.  Emily i jiné osobnosti přišly na to, že se s koktáním dá zvládnout žít. Věří, že to dokáže i Sammy, který se jí vyptával. A vy to zvládnete taky!

      

Zdroj:

Emily Blunt. (2020). Marie Claire2020(3), 44-49.

 Úryvek článku:

https://www.marieclaire.cz/emily-blunt-koktanim-ke-hvezdne-kariere

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

7 tipů, jak mluvit s dítětem, které koktá

Velmi často se na nás obrací rodiče, jejichž děti začaly náhle koktat. Jak v této situaci upravit své chování a řeč, aby se dítě nebálo mluvit? Sdílíme 7 tipů, jak mluvit s dítětem, které koktá, které doporučuje organizace Stuttering Foundation.     1. Zpomalte Při mluvení se svým dítěte nespěchejte. Když domluví, počkejte několik sekund, než začnete mluvit vy. Vynechte rady typu „zpomal“ nebo „zkus to znovu a pomaleji“, které dosáhnou mnohem menších úspěchů než vaše vlastní klidná a uvolněná řeč. Někdy se vyplatí zpomalit i v životním tempu. 2. Naslouchejte Zkuste věnovat svému dítěti naprostou pozornost a opravdu poslouchejte. Neznamená to, že musíte všechno zahodit pokaždé, když dítě začne mluvit. Ale někdy se dětem nedostává dostatek soustředění ze strany rodičů. 3. Nezahlcujte otázkami Otázky jsou běžnou součástí života a konverzace, ale nic se nemá přehánět. Občas může být lepší okomentovat, co dítě řeklo, a počkat. 4.   Střídejte se Je rozumné, pokud se celá rodina naučí,

Jak nejlépe pomoci lidem s koktavostí - plakát ke stažení

Na základě mezinárodního výzkumu (2019) jsme spolu s kolegy ze zahraničí sepsali nejdůležitější informace o tom, co nejvíce pomáhá lidem s koktavostí při komunikaci.  Jak nejlépe pomůžete? Čemu se vyhnout?  Více se dozvíte v našem článku na www.zdravijakovasen.cz  nebo v plakátu. Plakát si můžete také  stáhnout

Žák s koktavostí na prvním stupni ZŠ - zkušenosti učitelů

  Jaké to je učit žáka s koktavostí?   Učitelé žáků s koktavostí stojí někdy v bodě, kdy neví, co mají dělat. Hlavou jim možná běhají myšlenky, které je těžké roztřídit. Dělat, že to nevidím/neslyším? Komunikovat o koktavosti s žákem? Každý žák a člověk s koktavostí je jiný a neexistuje univerzální přístup, který by každému vyhovoval.   Rozhodli jsme se zeptat samotných učitelů, jaké to je učit žáka s koktavostí. Tentokrát jsme oslovili učitelku na prvním stupni základní školy, paní Mgr. et Bc. Andreu L. Kolik žáků, kteří prošli vašimi hodinami, koktalo? A převažovaly spíš dívky nebo chlapci? Za dobu trvání mé praxe, což už je nějaký pátek, jsem učila pouze jednu dívku s koktavostí. Byla to vaše jediná zkušenost s lidmi s koktavostí? Ano, byla to jediná zkušenost, pokud se bavíme o mém zaměstnání. Mino to ve  vesnici, ze které pocházím, bydlí muž, který má také tento problém a se kterým jsem v dětství bývala v kontaktu. Zajímala jste se někdy o tuto problematiku? Tehd